Psychische klachten tijdens of na de zwangerschap

Tien procent van de vrouwen is depressief of angstig tijdens of na de zwangerschap. Ervoor uitkomen is vaak moeilijk, omdat men een stralende moeder verwacht. Na de bevalling zijn er niet altijd 'roze wolken'. Uitputting, onzekerheid en somberheid kunnen ook de boventoon voeren. Veel mensen in de omgeving zeggen vaak dat deze klachten erbij horen. Ik denk dat het belangrijk is dat deze psychische problemen op tijd erkent worden en je daarvoor ondersteuning en behandeling mag krijgen. Dat is belangrijk voor de psychische gezondheid van jou, als een jonge moeder. Ook is het belangrijk voor een gezonde emotionele ontwikkeling van je kind, want dat begint met een goede hechting.

Hoe kan ik je helpen?

Samen zullen we kijken wat het zwanger zijn, bevallen en het krijgen of hebben van een kind voor je betekent. Ook krijg je van mij informatie over wat er allemaal veranderd als je moeder wordt. Je wordt je bewust welke factoren de klachten in stand houden en je leert hoe je dit kunt veranderen. Als je er aan toe bent stellen we samen met jou een plan van aanpak op.

Ook zullen we aandacht besteden aan je (negatieve) gevoelens, je gedachten en je lichamelijke gewaarwordingen. Ik maak hierbij gebruik van interventies uit de cognitieve gedragstherapie, zoals mindfulness, EMDR en ervaringsgerichte interventies. De behandeling is gericht zijn op het leren omgaan met de nieuwe situatie van jou als moeder.

 

 

 


 

Laatste Nieuws

Yolie Dijkers afwezig in week 22
Lees meer
Mamacafé in Berlicum op 22 februari 2024
Lees meer
Podcasts rondom zwangerschap, bevalling en de periode erna.
Lees meer

Voor het nieuwsoverzicht klik hier